Tänään on taas vuorossa vieraskynä kuvien. Kiitos jälleen Eva Kottonen!
”
Nuorena on hyvä tehdä vähän kaikkea, kannustaa kymmenottelija Aleksi Hilska
Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustava kymmenottelija Aleksi Hilska siirtyi tänä vuonna Jonne Mustosen manageritalliin.
“Jonnessa olen huomannut, että hän on todella ammattitaitoinen, sosiaalinen ja osaa hommansa. Hän uskaltaa ottaa asioita puheeksi ja kysyä kysymyksiä. Matka on vasta todella alussa, mutta meillä ei ole kiire. Tavoitteet ovat silti korkealla”, Hilska sanoo.
17-vuotias Hilska kilpailee tänä vuonna toista kesää kymmenottelussa. Kesäkuun alussa nuorten PM-ottelussa Boråsissa hän sijoittui viidenneksi. Tulos oli ottelijalle pettymys, eikä tuonut toivottua paikkaa Euroopan nuorten kesäolympiafestivaaleille, jotka järjestetään heinäkuussa Sloveniassa.
“Siinä menivät vähän kesäsuunnitelmat uusiksi, mutta pituushypyssä lähden vielä tavoittelemaan karsintarajaa. Jos en pääse Sloveniaan, niin sitten katseet siirtyvät Kalevan Kisoihin. Mies on kyllä kunnossa, sen tiedän, mutta joskus on huonoa tuuria.”, Hilska sanoo.
Kisakausi rakennetaan otteluiden ympärille niiden vaatima palautumisaika huomioiden. Yksittäisissä lajeissa kilpailemista kesän aikana lappeenrantalainen ei sulje kuitenkaan pois, niitä otetaan ohjelmaan tilanteen mukaan.
Yleisurheilun pariin Hilska tuli kolmevuotiaana, isosiskonsa perässä. Ottelu valikoitui omaksi lajiksi 14-vuotiaana. Hilska pelasi siihen asti myös jääpalloa, mutta kahden lajin vaatima energia yhdistettynä jääpallon myöhäisiin harjoitusaikoihin pakotti priorisoimaan.
Lajivalinta ei ole kaduttanut. Kymmenottelijan useimmin kuulema kysymys on, mitkä lajit siihen oikein kuuluvat. Sen jälkeen todetaan Hilskan mukaan yleensä, että kylläpä siinä tekemistä riittää.
“Palaute on positiivista ja lajivalintaa pidetään kunnioitettavana. Suomessa kymmenottelulla on pitkät perinteet”, hän sanoo.
Hilskan oma lempilaji on keihäänheitto. 700 gramman keihäs on lentänyt pisimmillään 66,04. Myös hyppylajit ovat hänen vahvuuksiaan.
“Keihäänheitto on selkeästi vahvin lajini ja siitä pidän eniten. Jos yksi pitää valita, niin se.”
Nuorille urheilijoille opiskelu on usein asia, joka halutaan hoitaa urheilu-urasta huolimatta kunnialla.
“Kotipuolesta on tullut se viesti, että opiskella pitää, sitä ei saa lopettaa kokonaan. Koskaan ei voi tietää, milloin urheilu-ura loppuu, se voi tulla eteen äkillisestikin.”
Hilska aloittaa syksyllä lukion toisen luokan. Hän on suunnitellut käyvänsä lukion neljässä vuodessa.
“En ihan maailman orientoitunein opiskelija ehkä ole. Urheilu on kuitenkin se, mihin panostan tällä hetkellä, mutta annetut hommat hoidan kyllä.”
Ottelu sopii Hilskan mielestä päättäväisille ja periksiantamattomille ihmisille. Urheilulahjoja tulee olla monipuolisesti niin juoksuun, heittoihin kuin hyppyihinkin.
“Olen tehnyt aina kaikkea, se antaa hyvän pohjan”, hän mainitsee.
Kymmenottelun viehätys on se, että jännitys säilyy viimeiseen asti ja sijoitukset elävät koko ottelun ajan. Sijoituksesta riippumatta ottelun suorittaminen kokonaan on kuitenkin aina voitto jo itsessään.
Ottelijoiden hyvä yhteishenki saa kiitosta myös Hilskalta.
“Kyllä ottelijat ovat kuin perhettä. Suomessa piirit ovat hyvin pienet ja kaikki tsemppaavat toisiaan. Eletään omassa kuplassa ja pusketaan toisiamme eteenpäin”, hän kuvaa.
Hilskan ottelijaesikuva on ranskalainen olympiamitalisti, maailmanmestari ja maailmanennätysmies Kevin Mayer.
“Junnuna ihailin paljon myös Usain Boltin asennetta ja intohimoa. Samalla hän oli kuitenkin rento kaveri, jotain sellaista tunnistan itsessänikin. Mutta sitten kun mennään, mennään eikä meinata.”
Rennon päättäväisesti nuoren kymmenottelijan tavoite on olympialaisissa.
“Olympiamitalisti jos joskus olisin, niin siihen voisi tyytyväinen olla.”
Eva Kottonen”
Kaiken ei tarvitse eikä se voi ollakaan yhtä liitoa yläpilvissä. Aleksin ja muodostuvalla tiimilämme on kauaskatseiset suunnitelmat ja rauha tehdä pitkäjänteistä työtä.
Kommentit ei sallittu