Aiemmasta osin viisastuneena olen päättänyt välttää seinän kaudella 2022. Siinä apuna on Emfit QS ja sydämen sykevälivaihtelu (HRV) on lukemista se tärkein. Avataanhan tähän alle mistä on kyse:

RMSSD eli ”Root Mean Square of Succesive Differences” on yksi käytetyimmistä sykevälivaihtelun arvojen aikatasoista. Matemaattisesti se on sydämen lyöntien peräkkäisten huipusta-huippuun-intervallien välisten erotusten neliöiden keskiarvon neliöjuuri. Tieteellisessä kirjallisuudessa RMSSD:tä pidetään parasympaattisen hermoston aktiivisuuden mittarina. Parasympaattinen hermosto on autonomisen eli tahdosta riippumattoman hermoston toinen pääosa. Wikipedian mukaan se säätelee rauhasten, verenkiertoelinten, ruoansulatuselimistön ja kuonanpoistoelinten toimintoja esimerkiksi lisäämällä tai vähentämällä kyseisten elinten verenkiertoa. Se toimii aktiivisimmin levossa, esimerkiksi unessa. Parasympaattisen ärsykkeen vaikutuksesta sydämen syke hidastuu, hengitystiheys pienenee ja ruoansulatuselimistön toiminta vilkastuu. Toinen autonomisen hermoston pääosa on sympaattinen hermosto, joka säätelee verenkiertoelinten, rauhasten, ruoansulatuskanavan ja virtsaelinten toimintoja. Sen toiminta vilkastuu stressitilanteissa ja fyysisessä rasituksessa. Yleensä sympaattinen ja parasympaattinen hermosto toimivat hyvässä yhteistyössä. Stressitilanteessa tasapainotila saattaa järkkyä, jolloin voi syntyä toiminnallisia oireita niihin elimiin, joihin autonominen hermosto vaikuttaa. Esimerkiksi huolestuneisuus ja pelko lisäävät stressiä, mikä vilkastuttaa sympaattisen hermoston toimintaa. Näin rentoutuminen, nukkuminen ja elpyminen hankaloituvat. Jotta palautuisit tehokkaasti urheilusuorituksesta, on tärkeää, että parasympaattinen hermostosi on aktiivinen. Sykevälivaihtelun (englanniksi HRV) RMSSD:n avulla voit seurata, mikä on yleinen sykevälivaihtelun tasosi ja tarkkailla, miten urheilu, stressi ja muut tekijät vaikuttavat siihen, ja miten nopeasti rasituksen aiheuttama sykevälivaihtelun arvojen kokema lasku kääntyy taas nousuun ja palaa normaalille tasolle. Kun sykeväliaihtelusi on taas normaalilla tasollasi, kehosi on valmis taas uuteen rasitukseen, kuten vaikka raskaaseen treeniin. RMSSD:tä voidaan mitata eri mittaisissa aikaikkunoissa. Meillä illan sykevälivaihtelun arvo on unijakson lineaarisovitteen alkuarvo, kun taas aamun sykevälivaihtelun arvo on sen loppuarvo. RMSSD-arvo on todella yksilöllinen ja riippuu mm. iästä, sukupuolesta, fyysisestä kunnosta ja elintavoista. Tästä syystä sinun kannattaa seurata omia sykevälivaihtelun arvojasi ensin parin viikon ajan, ja vasta sen jälkeen tehdä päätelmiä siitä, mitä merkityksiä eri arvoilla on juuri sinulle. Yleisesti ottaen korkeammat arvot ovat merkki paremmasta kunnosta ja terveydestä. Lyhyellä aikavälillä RMSSD kertoo valmiudesta kuhunkin päivään ja pitkällä aikavälillä, esimerkiksi kunnon kohentuessa, arvoilla on tapana nousta. Sykevälivaihtelun arvojen lasku pitkällä aikavälillä voi olla merkki ylikunnon lähestymisestä ja kehon ylirasittumisesta.

Olen siis alkutaipaleella tämän mittarin kanssa. Mutta joka aamu ensimmäisenä tarkastan tilanteeni. Se ei todellakaan lisää stressiä vaan antaa varmuutta sille omalle tuntemukselle. Vielä lukemat viiden yön jäljiltä eivät ole välttämättä uskottavia. Kerron toki mihin suuntaan ne kehittyvät ja miten paikkansa pitäviä olivat alkuunsa. Nyt kerätään dataa pankkiin ja analysoidaan niitä matkan varrella. Harjoitteluhan on kevyttä tällä hetkellä ja astmakontrolliin saakka suorastaan varovaista. Sen verran heikot pef-lukemat ovat taulussa, että hengitystä kuormittavia treenejä en tee. Pyörällä ja puntilla tämä on helposti vältettävissä. Kevyt hölkkäkin alkaa luonnistua taas pitkästä aikaa. Uskon uinnin myös sopivan tähän hetkeen mainiosti. Tarvittava tasapaino kehonhuoltoineen on koutsilla omalta kohdalla haarukassa. Toteutus on aina toinen, siksi kirjaa sinäkin tekemisesi ja kurkista välillä historiaankin.

Muistutus, koodilla Jonne10 saat alennuksen ostoksistasi. Kyseessä kaupallinen yhteistyö Emfit QS kanssa.

Kommentit ei sallittu