Tätäkin juttua heittämällä jotain näppärää itse. No tein, kun satun istumaan puikoissa. Mutta saanko esitellä, Eva Kottosen tarina sadunhohtoisesta Mintusta.
Uskotunmiehen kelpaa tuulettaa kun urheilijajoukkoon on saatu myös maailmanluokan triathlonisti Minttu Hukka.
”
Kestävyysjuoksijasta triathlonin huipulle – Minttu Hukka
Kotkalainen liikuntafysiologi Minttu Hukka on Uskotunmiehen tiimiläinen ja suomalaisen triathlonin nouseva tähti, joka muistetaan menestyksestä myös kestävyysjuoksun puolelta. Maailman huipulle tähtäävän urheilijan ja “sopivan jokapaikanhöylä”-managerin yhteistyö polkaistiin rivakasti käyntiin.
Miten päädyit nykyisen lajisi pariin?
Harrastin yli 15 vuotta yleisurheilua, ja unelmani oli päästä estejuoksijana olympialaisiin. 2014 juoksin 3000 metrin esteissä 10 sekunnin sisään 2016 olympiarajasta, joten viimeisten sekuntien lohkaisu parin vuoden aikana piti olla ihan helppo nakki. Olin oikealla tiellä vielä 2016 hallikauteen asti, ja juoksin muun muassa yhä voimassa olevan sisäratojen Suomen ennätyksen 5000 metrillä. Sen jälkeen sairastuin vakavaan mykoplasmaan. Sairastumisesta alkoi ongelmakierre, joka johti lopulta juoksu-urani päätökseen ja triathlonurani alkuun.
Vaikka juoksinkin tosissani vielä 2019 syksyyn saakka, triathlon alkoi salaa kiinnostaa jo muutamaa vuotta aiemmin, sillä loukkaantumisten vuoksi tein “korvaavia” harjoituksia pyöräillen. Olin siinä luonnostani hyvä, joten kaksi kolmesta lajista olikin jo hallussa. Minulla ei ollut kuitenkaan käsitystä siitä, kuinka kovalla tasolla uintikin pitää olla triathlonissa pärjätäkseen. En aluksi pystynyt uimaan vapaauintia edes altaanmittaa ilman, että jouduin pysähtymään haukkomaan happea. Harjoittelun myötä sekin alkoi pikkuhiljaa sujumaan paremmin.
Yliopisto-opintoni olivat tuolloin vielä kesken, joten päätin tehdä ne loppuun ja urheilla siihen asti omaksi ilokseni ja fiiliksen mukaan. Päätös oli tärkeä myös kokonaisvaltaisen terveyteni kannalta, sillä olin pitkään kärsinyt suhteellisesta energiavajeesta urheilussa (RED-S), ja halusin saada itseni kuntoon. Tiesin, että tulisin kyllä palaamaan tosissaan urheilemisen pariin, laji vain oli vielä auki.
Valmistuin toukokuussa 2020 liikuntafysiologian maisteriksi, ja siitä alkoi myös virallisesti triathlonurani. Lajissa kiehtoi uusi haaste ja kehittyminen. Juoksu oli junnannut paikallaan ja aiheuttanut stressiä ja pahaa mieltä, joten oli innostavaa aloittaa puhtaalta pöydältä. Olen aina ollut kova harjoittelemaan, joten kolme lajia toi mukavaa vaihtelua. Päätin heti, että minulle ei riitä pelkkä harrastaminen, vaan tavoittelen tässäkin lajissa huippua. Halusin tulla ammattilaiseksi, ja se unelma kävi tänä vuonna toteen saadessani pro-lisenssini.
Mikä on parasta triathlonissa? Entä haastavinta?
Parasta on lajin monipuolisuus, mahtava ja kannustava yhteisö, sekä itsensä haastaminen ja kehittyminen. Olen ollut vasta pari vuotta osa triathlonyhteisöä ja ihmiset ovat olleet aivan ihania, niin mukavia, kannustavia ja auttavaisia! Tässä lajissa on myös todella monta muuttujaa, joten tuntuu, että opin yhä koko ajan uutta. Kehittyminen motivoi.
Omasta näkökulmastani lajin haastavimmat puolet on uinnin vaikeus – näin aikuisiällä uimaan oppineena se aiheuttaa usein tuskastumista – ja toisaalta lajin kalleus. Varusteet ja kisamatkat ovat kalliita. Välillä harmittaa, että ilman huippuvarusteita annan niin paljon tasoitusta ammattilaiskilpailuissa. Tänä vuonna sain onneksi asiaan parannusta, ja se näkyi heti tuloksissa.
Millainen on tyypillinen treeniviikkosi?
Viikko-ohjelma vaihtelee paljon. Treenaan yleensä 2–3 kertaa päivässä, yhteensä noin 2–5 tuntia. Uin yleensä 5–6 kertaa viikossa ja uintikilometrejä kertyy yhteensä jopa 30. Viikon aikana juoksuharjoittelua teen puolestaan neljä kertaa, yhteensä noin 50 kilometriä, ja pyöräilen viisi kertaa, keskimäärin 10 tuntia viikkoa kohden. Tämän kaiken päälle tulee vielä voimaharjoittelu 3–4 kertaa viikossa ja lisäksi liikkuvuus ja kehonhuolto. Treenitunteja tulee viikossa siis keskimäärin 25.
Miten löysit Uskotunmiehen manageriksesi ja millaista yhteistyönne Jonnen kanssa on ollut?
Etsiskelin jotakuta auttamaan yhteistyökumppanuuksien neuvottelussa, ja törmäsin sosiaalisessa mediassa Jonneen. Hän teki jo töitä muutaman tutun yleisurheilijan kanssa ja vaikutti sopivalta jokapaikanhöylältä, jonka kanssa olisi helppo tulla juttuun. Asia eteni nopeasti ja sovittiin, että aletaan hommiin. Arvostan selkeää kommunikaatiota ja aikaansaamista, mutta myös rentoutta. Jonnessa yhdistyvät kaikki nämä ominaisuudet.
Välillä olen kyllä vähän pyörällä päästäni, sillä Jonnella on monta rautaa tulessa. Välillä joudun toppuuttelemaan. Mutta managerini on kyllä tosi sydämellinen ja auttavainen, ja pitää aina sanansa. Viime kesänä hän taisi yhden viikon aikana jopa ajaa neljä kertaa Lappeenrannasta Kotkaan…
Millaisia tulevaisuuden tavoitteita sinulla on?
Ensi vuoden päätavoitteinani ovat puolimatkan MM-kisat ja niissä sijoittuminen 20 parhaan joukkoon, maailmanrankingin parannus top100 -joukkoon, sekä tämän vuoden Suomen mestaruuden puolustaminen Turussa. Myös täysipäiväinen urheilu on unelmani, sillä tällä hetkellä työskentelen osa-aikaisesti.
Viiden vuoden päästä olen toivottavasti jo lähellä urani huippua. En osaa vielä sanoa, mikä tulee olemaan päämatkani, mutta parhaimmat menestymismahdollisuudet minulla on todennäköisesti pidemmillä matkoilla. Ironman on vihdoin alkanut kiinnostamaan, ja ehkä minut nähdään viimeistään viiden vuoden päästä Konalla taistelemassa maailmanmestaruudesta. Toivon, että uraa on jäljellä ainakin vielä seuraavat kymmenen vuotta, ja MM-mitali on tietysti päätähtäimenä.
Millaisia terveisiä lähettäisit niille, jotka pohtivat triathlonharrastuksen aloittamista?
Triathlon on vaativa, mutta palkitseva laji, jossa voi menestyä hyvin erilaisilla lähtökohdilla. Lajin voi aloittaa melkeinpä missä iässä tahansa ja alkuun pääseminen ei vaadi ihmeitä. Pienenä varoituksena sanoisin kuitenkin, että lajiin jää helposti koukkuun, ja se voi lopulta tulla aika kalliiksi. Mutta tervetuloa vaan mukaan!
Minttu Hukan saavutukset:
- Puolimatkan Eliten Suomen mestaruus ja Challenge Turku mestaruus 2023
- Ironman 70.3 Augusta FPRO 6. 2023
- Duathlonin Eliten Suomen mestaruus 2022
- Sprintin Eliten SM hopea 2022
- Puolimatkan Eliten SM pronssi 2022
- Puolimatkan ikäsarjan MM 8. 2022
- Ironman 70.3 Lahti ikäsarjan 1. 2022
- Lisäksi kestävyysjuoksijana yli 30 SM-mitalia nuorissa, joista suurin osa kultaisia. Kaksi Kalevan Kisojen pronssimitalia estejuoksusta ja aikuisten maaotteluedustus. PM -kulta ja -hopea. Yhdysvalloissa yliopistourheilussa All-American, All-Region, ja usea konferenssin mestaruus.”
Manageri ja urheilija kulkevat kirjaimellisesti ja kuvainnollisesti yhtä matkaa.
Kommentit ei sallittu