On aika kuvailla työskentelytapaani ja kertoa kuinka minä koen laadukkaan manageroinnin tapahtuvan.

Saanko esitellä, Eva Kottonen Piikkari Media.

Urheilijan viestintäsuunnitelma – pohjat kuntoon ja persoonaa peliin!

Urheilijan työssä viestinnän rooli on kasvannut suuremmaksi, mitä kukaan kenties olisi osannut vielä jokin aika sitten ennustaa. Merkittävä tekijä on tietysti sosiaalinen media, mutta “perinteinenkin” medianäkyvyys puolustaa nähdäkseni paikkaansa.

Urheilun ammattilainen on samalla henkilöbrändi, ja siksi huippu-urheilijan tiimissä tulisi olla myös viestinnän ja markkinoinnin osaamista. Osa saattaa kavahtaa brändi-sanaa, mutta sitä voi ajatella myös eräänlaisena “työminänä”. 

Millainen on urheilijan viestintäsuunnitelman runko?
Esimerkiksi kauden aluksi voi muotoilla viestintäsuunnitelman, jonka pohjalta omaa viestintää on helpompi lähteä toteuttamaan.

Keskeistä on pohtia kuka viestii, mitä, kenelle, miten ja milloin.

  • Kuka viestii: Miten identifioin itseni urheilijana ja millainen henkilöbrändi tässä on kyseessä? Toisaalta kyse on myös siitä, kuka viestintää konkreettisesti hoitaa: urheilija, manageri tai muu tiimin jäsen?
  • Mitä: Millaisia asioita haluan nostaa esille? Mitä rajataan pois?
  • Kenelle: Mikä on kohderyhmäni? Eri viesteille voi olla eri kohderyhmät, kuten fanit, toimittajat tai sponsorit. Sama viesti ei välttämättä toimi sellaisenaan kaikille.
  • Miten: Mitä eri viestintäkanavia minulla on mahdollista käyttää ja kuinka paljon voin niihin panostaa resursseja? Millä keinoin tavoitan parhaiten eri kohderyhmät?
  • Milloin: Kuinka usein viestin kussakin valitussa kanavassa? Vaihteleeko viestinnän tarve kauden tai vuoden mittaan?


Urheilijan oma persoona saa näkyä viestinnässä
Oma persoona on luovuuden lähde ja se saa näkyä. Jokainen voi viestiä omalla tyylillään, ja lisäksi persoonallinen ote viestintään on selkeä vahvuus ja yksi mahdollinen erottautumiskeino.

Yleisö janoaa autenttisuutta eli aitoutta, mutta jokainen määrittelee itse, kuinka paljon ja mitä asioita haluaa vaikkapa omissa sosiaalisen median kanavissaan tuoda esille. Itseään ei kannata pakottaa tiettyyn viestintämuottiin, vaan valita tavat ja kanavat, jotka tuntuvat luontevilta.

Sisällöntuotantoa miettiessä voi lähteä vaikkapa siitä, millaista sisältöä itse tulee seurattua. Haluatko esimerkiksi inspiroida, viihdyttää, antaa vinkkejä tai kertoa kuulumisia.

Algoritmien oikkuihin perehtymiseen saa käytetty loputtomasti aikaa, mutta nyrkkisääntönä säännöllisyys on hyve – olipa kyse sitten sosiaalisesta mediasta, blogiteksteistä tai muusta tiedottamisesta.


Kannattaako viestintää ulkoistaa?
Viestinnän voi aina halutessaan myös ulkoistaa kokonaan tai valituin osin. Urheilijan tärkein tehtävä on keskittyä urheilemiseen, ja tiimi tekee parhainta tulosta, kun sen jäsenet panostavat omiin vahvuuksiinsa.

Kaikkihan osaavat kirjoittaa ja valokuvata, mutta joissakin tapauksissa voi olla tehokkainta ottaa ammattilainen apuun – vaikka projekti tai postaus kerrallaan. Samoin medianäkyvyyden kanssa voi viestintäosaaja tarjota vinkkejä, tai vaikka sparrata haastatteluihin valmistautumisessa.

Eva Kottonen

Kirjoittaja on Piikkari Median viestintäyrittäjä ja aikuisurheilija.

Säästin kuvan loppuun. Ettehän kerro kellee miltä meillä treeneissä yleensä näyttää.


Kiitos Eva ansiokkaasta kirjoituksestasi ja yhteistyöstäsi tässä vaiheessa.

Kommentit ei sallittu